Hils på Martin, vår nye lærling!

Hils på martin, vår nye lærling!

I Kranproffen satser vi på unge talenter, men i en bransje i stadig utvikling kreves det også en ivrig og engasjert lærling. Vi tok en prat med den nye lærlingen vår, Martin, om hans møte med kranfaget.

Følger sin fars fotspor

18 år gamle Martin Gravdal inntar denne uken rollen som lærling hos oss, men for han var veien til lærling i kranfaget ikke den mest ordinære. Martin fant ut litt for sent at det var fagbrev i Kran- og Løfteoperasjonsfaget han egentlig ønsket.

Jeg hadde ikke trodd det var kran jeg skulle holde på med, men da jeg endelig fikk prøvd det ut, så var jeg ganske god i det

Martin gikk et kryssløp fra Teknikk og Industriell Produksjon VG1 over til Automatisering VG2, vanligvis tar man Industriteknologi VG2 for å kunne få fagbrev i Kran og løfteoperasjonsfaget.

Smaken på kranfaget fikk han da han i forbindelse med automatiseringsfaget skulle utplasseres på sitt andre år.
Han fikk muligheten til å  utplassere hos Kranproffen og fant fort ut at det var dette han ville. Den litt alternative skolegangen gir Martin lengre læretid for å kompensere for skoleåret han mangler. 

Kran er likevel ikke helt nytt for Martin. Han følger nemlig sin fars fotspor når han nå velger fagbrev i kranfaget.

Min far driver et kranfirma og oppfordret meg til å søke læreplass hos Kranproffen. Det er gjerne med han interessen først oppsto, jeg fikk lov til å være litt med på kranoppdrag da jeg var liten og var fascinert av det. 

Fikk en tjuvstart

Med kranfaget i blodet er det ikke rart Martin er en frempå lærling, da Covid-19 førte til at skolen stengte brukte han tiden effektivt mot kranfaget. Han fikk under nedstengingen tatt alt han trengte av kursing og sertifisering før opplæringstiden startet. Dette var kurs han i utgangspunktet måtte reist til Stavanger for å ta denne høsten. I tillegg til alle kursene fikk han også jobbet i firmaet til sin far, og blant annet dra ut på oppdrag med mobilkran.

Jeg synes det har vært veldig gøy å kjøre mobilkran! Det føles litt ut som man spiller, spesielt når man bruker radiostyring.

Etter å ha fått mye god trening i mobilkran så innser han også at det ikke er så enkelt som han først trodde. En god løfteoperasjon må planlegges nøye, og det er viktig å kunne kommunisere med teamet man jobber med.

Det ser enkelt ut, men jobben kan utføres på så mange forskjellige måter, og krever mye planlegging.

Martin ser frem til å lære masse nytt hos Kranproffen, ikke bare krankjøring, men alt det en god løfteoperasjon innebærer. Som en engasjert og frempå lærling er han allerede en god ressurs. 

Viktig med en god læreplan

Kranproffen samarbeider med Opplæringskontoret for Oljerelaterte Fag (OOF) og er en godkjent lærebedrift innen kran og løfteoperasjonsfaget. For oss i Kranproffen er det viktig å videreføre den gode kunnskapen vi sitter på, og berike bransjen med dyktige fagfolk.

Kranfaget er et stort og viktig fag, som trenger flere kvalifiserte fagfolk. Kranføreren er en nøkkelperson på prosjektet og må ha gode og sterke holdninger til sikkerhet.  Behov for dyktige fagfolk i kranfaget finner man i alle sektorer, både bygg og anlegg, vindkraft, offshore industrien, shipping, fisk og oppdrett og i landbaserte raffinerier.

Med fagbrev i kranfaget er en også en god ressurs for arbeidsgiver, med fagbrev kan man brukes til mobilkran, tårnkran, offshorekran og riggeoperasjoner. En tilegner seg viktig kunnskap om risikovurdering og HMS i forbindelse med løfteoperasjoner, samt. planlegger, beregner og tegner disse.

En god kandidat for fagbrevet må ha gode holdninger til sikkerhet, kunne arbeide selvstendig og ha evnen til å takle nye utfordringer på en rask og god måte. Det kreves gode samarbeidsevner og stor grad av kreativitet for å kunne finne gode løsninger på uforutsette problemer.

Mer informasjon om hvordan du kan søke læreplass finner du her: