Fremtidens kranførere blir skapt!

Dyktige kranførere i vente

For å kunne bli en fagopratør innen kran og løft må man først gjennomføre fire ulike delprøver. I den første delprøven må lærlingen vise beherskelse rundt tårnkran. Vår lærling Martin Gravdal har nylig gjennomført sin andre delprøve med mobilkran, hvor han besto meget godt. De to resterende delprøvene tre og fire dreier seg om rigging, samt pakking og sjekk av løfteutstyr. 

Mye ansvar

Martin utførte delprøve to på den ærverdige domkirken i Bergen med en 90 tonns mobilkran. Han gjorde en svært god jobb og fremstod profesjonelt, som er en viktig egenskap i dette yrket. Det krevde nøye planlegging og mye ansvar av Gravdal. Det hele startet med en befaring hvor han planla løfteoppdraget som skulle gjennomføres. Martin måtte søke om dispensasjon fra Bergen kommune og vegvesenet for å kjøre mobilkranen inn i gaten, samt en søknad om spesial dispensasjon for kjøring mot trafikkskilt. 

Martin Gravdal under delprøve 2

En meget god gjennomførelse

Martin hadde også ansvar for avsperring av gate og samlet han inn et arbeidslag til Ramirent som hadde ansvar for stillas. Han måtte også gjennomføre en sikker jobbanalyse hvor han tok for seg de viktigste risikomomentene. 

Riggingen av kran og jibb ble utført med små marginer ettersom domkirken har en antikvarisk verdi, samt flere hindringer hvor taket landet og ble demontert. Jibben monteres for å både øke rekkevidden og for å kunne gjennomføre løft i spesielle situasjoner som denne. Under selve delprøven ble Gravdal stilt spørsmål fra en sensor om HMS, blant annet om vedlikeholdt og sertifikater på utstyr, kapasitet på kran, og spørsmål om førstehjelp og rømningsveier. 

Oppfordring til andre ungdommer

Vi i Kranproffen vil oppfordre andre ungdommer til å søke seg til dette yrket. Fremover vil kranførere med fagbrev bli svært ettertraktet. Vi har et tett samarbeid med opplæringskontoret, OOF i Stavanger, og som lærling hos oss er du dermed i trygge hender. Vil du bli en like dyktig kranfører som Martin har blitt – så ta gjerne kontakt dersom du ønsker å bli lærling hos oss.